Posted by: zirakzigil | September 25, 2013

Когато гората е удобното оправдание

RawFoodСпоред един интернет сайт, агитиращ за суровоядство, ако хората спрат да ядат месо, ще заживеем по-еко, по-здравословно, по-природосъобразно и няма да има гладни. В същият материал се препоръчва консумацията на биопродукти, а най-добре би било, ако всичко си отглеждаме сами. Съвсем правилно цялата статия започва със “Суровоядството не е просто режим на хранене, а по-скоро начин на живот.” Напълно съм съгласен, тъй като набавянето на подобна храна е сериозно предизвикателство, а за отглеждането ѝ е необходимо цялото свободно време на един човек, ако иска да се изхранва само от собствената си реколта.

Съвсем задължително в такива материали е да се охули консумацията на месо, като тук е изтъкнато вероломното изсичане на “вековни дървета” на мястото на които се обособяват пасбища, на които да пасе добитък, от когото по-късно ще се насекат сочните пържолки. Никой не се замисля какво става с плявата от царевицата, житото и прочие култури, от които човеците изяждат само мъничка част. Аха, да, точно така – храни се добитък, както се прави от векове. Интересно защо суровоядците-природозащитници пропускат фундаменталният въпрос “Какво ще се случи, ако човечеството реши да мине на плод и зеленчук и нуждата от обработваеми земни площи скочи поне двойно?” Где ли ще отиде природосъобразността, когато някое 4-членно семейство да заграби 5 декара пространтство от нечии хабитат, за да отглежда всички зеленчуци и плодове, които трябва да изхранват въпросното семейство през цялата година. Също така не трябва да се ползват пестициди, инсектициди и прочие -циди, за да не тровят себе си и природата и ако се случи реколтата да се маноса, то просто я мятат на определеното за това място и изкарват зимата на вода, свеж въздух и огромна купчина компост. О, да, определено има природосъобразни методи за борба с определени болести по растенията, но те не са особено ефективни, а и не са достъпни за всеки. А дали в сметката се включва водоем, който да напоява всичко това? А колко ли гора ще замине, за да се отоплява въпросното семейство?

Замислих се какво ли ще се яде през зимата, след като картофките моментално отпадат от уравнението, тъй като в суров вид не са никак полезни. Отпадат още един куп зеленчуци, поради невъзможността им да се ядат сурови – царевица, боб, леща, грах, соя и т.н, все източници на белтъчини. Тиквите също. Какво остава? Ако всички зъбки са здрави и по местата си, може да се пробва с жито, пърдон спелта/лимец (как можах да се изложа!), ябълки, круши, дюли, зеле, цвекло, алабаш, моркови, сушени чушки, лук, чесънче. Сушени плодове. Ядки? Може би десетина чувала орехи и още толкова лешници биха свършили работа, макар че се съмнявам. И откъде ли ще се намерят?

Нямам нищо против хората да правят каквото смятат за правило – да ядат каквото искат, да пият каквото искат, да пушат каквото искат, да се сношават с когото или каквото искат. Не ми харесват крещящите прокламации ЗА или ПРОТИВ, вървящи ръка за ръка със слепият фанатизъм. Голяма част от последователите на суровоядството си нямат хабер от това как се отглежда един зеленчук, колко зависим е той от капризите на природата, от вредители и болести, нито имат престава каква площ, колко вода и най-вече колко труд и грижи са необходими за отглеждане на растения от всякакъв вид. Сигурен съм и че не знаят, че почвата не е даденост, нито е безкрайно плодородна и че след няколко години се изтощава. Бих посъветвал всеки радетел за природосъобразното и здравословното да намери 20 кв.м площ, които да прекопае, почисти и напролет да засади домати. От мен да мине може и да се ползва разсад. Да ги окопава, плеви, полива, колтучи, пази от вредители и недобросъвестни съседи, сякаш животът му зависи от тия домати. И в края на сезона да си припомни, че това са само домати, които ще го хранят през твърде кратък период от годината.

Купувайки от магазина хората не си задават притеснителни въпроси, като “Колко ли дървета са отсечени и колко ли животинки са осиротели, за се отгледат тези био-домати?” Те са научени, че дървета се секат само за да се направи място за пасбища. Ябълките, доматите, чушките, житото, краставиците и лукът растат под вековните чинари и брястове, в гъстите дъбови гори из родопите и странджа или по чукарите на Рила и Пирин. Или направо падат от облаците право в щайгите.

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: